II BS

Branżowa Szkoła I stopnia klasa 2 – zajęcia praktyczne

Temat: Dezynfekcja, dezynsekcja i deratyzacja- charakterystyka pojęć.

1) Dezynfekcja (odkażanie) – niszczenie lub ograniczenie ilości drobnoustrojów chorobotwórczych środkami chemicznymi i fizycznymi, w celu zapobiegania zakażeniu. Występują dwa rodzaje dezynfekcji:

  Ogniskowa, którą dzielimy na:

– dezynfekcję bieżącą, którą wykonuje się w ogniskach zakażenia np. łóżko, na którym leżała chora osoba; o dezynfekcję końcową, którą przeprowadza się w pomieszczeniach, gdzie przebywała chora osoba.

– Zapobiegawcza dotycząca tych pomieszczeń i urządzeń, które narażone są na zakażenie np. kuchnia, jadalnia, łazienki, pokoje, toalety itp.

 2) Wyróżnia się dwa rodzaje środków dezynfekujących: chemiczne  (roztwory, emulsje, zawiesiny) oraz fizyczne (czyszczenie mechaniczne, poddanie działaniu wysokiej temperatury lub napromieniowanie promieniami nadfioletowymi).

 3) Dezynsekcja – to likwidowanie szkodliwych owadów (komary, muchy, pchły, wszy, karaluchy itp.).  Wykonuje się ją na cztery sposoby:

 • przy pomocy środków mechanicznych (wyłapywanie, trzepanie, oczyszczanie);

• przy pomocy środków fizycznych (para wodna, ogień, gorące powietrze, promieniowanie ultrafioletowe);

 • przy pomocy środków chemicznych (użycie środków owadobójczych);

• przy pomocy środków biologicznych (zwalczanie za pomocą innych organizmów żywych).

4) Deratyzacja – zwalczanie szkodliwych gryzoni (szczurów oraz myszy) za pomocą środków chemicznych, fizycznych, mechanicznych lub biologicznych. Proces deratyzacji
w pomieszczeniach odbywa się przeważnie przy użyciu zatrutego pokarmu lub pułapek.

Zadanie 1. Na poniższych fotografiach zamieszczono dwa rodzaje szkodników. Dopasuj do każdego z nich właściwą metodę ich usunięcia.

Related posts

Leave a Comment

Skip to content